top of page

שינוי בית ספרי ברוח ההוראה הדיאלוגית

תכנית המיועדת למנהלות ולמורות המכירות את  עולם ההוראה הדיאלוגית ומעוניינות לפתח את הדיאלוגיות כציר המארגן של התקשורת הבית ספרית ו/או כייחודיות של בית הספר. בתי הספר הפועלים לקידום שינוי בית ספרי ברוח ההוראה הדיאלוגית הם השותפים המרכזיים של מרכז דיאלוגוס בקידום תרבות הלמידה הדיאלוגית ועימן אנו פועלים יחד בבניית תכניות ארוכות טווח ומותאמות למאפיינים הייחודים של בתי הספר.  

גיל יעד: 

system-927147_1280.jpg

חינוך דיאלוגי יסודי: תכנית ארבע האסטרטגיות ללמידה שיתופית

תכנית המבוססת על למידה שיתופית ומתמקדת בארבע אסטרטגיות: תגובה לטקסט, שאילת שאלות, הקשבה ותגובה לאחר, תגובה ליותר מדובר אחד או יותר מטקסט אחד. התכנית כוללת שימוש במגוון של טקסטים: כתובים, חזותיים, דיגיטליים ובהעברת הנלמד לתחומי דעת נוספים. השיעורים כוללים שיח פנים מול פנים ושיח בסביבות דיון דיגיטליות.

גיל יעד:

silhouette-1793916_1920.jpg

קידום אוריינות תרבותית

תכנית בחינוך ההומניסטי שמטרתה לפתח דיאלוגיות ואוריינות תרבותית. התלמידים ילמדו כיצד להתבונן ביצירות אמנות ובטקסטים ספרותיים (עם וללא מילים) ולקיים שיחה עשירה  על ערכים ודילמות וחוויות הנובעות מהם. זוהי הזדמנות להשתתף בדיונים בהם יחשף ויבחן עושר הדעות והשקפות העולם של התלמידים. הם שונות מאלו של תלמידים אחרים. התכנית פועלת בסביבות פנים אל פנים ובלמידה מרחוק וניתן לשלב בה מפגשים והיכרות עם ילדים ובתי ספר אחרים העוסקים באותם חומרים (ובכך להתאמן במפגש בין תרבותי). ניתן להפעיל את התכנית עם תלמידים בוגרים (כותבים וקוראים) או עם תלמידים בטרום קריאה.

גיל יעד:

workplace-4155023_1920.jpg

חקירה פילוסופית עם ילדים

גישה דיאלוגית לשיקום וטיפוח הסקרנות, כושר הפליאה הטבעי של ילדים ותרבות של שאילת שאלות באמצעות חקירה משותפת, משחקית ומהנה של סוגיות מוסריות, אזרחיות ולוגיות.

גיל יעד:

family-1839662_1920.jpg

למידה אינטרדיסציפלינרית מבוססת טקסטים

תכנית בינתחומית הפועלת בשלוש רמות: ראשית, מורים ומורות למתמטיקה, מדעים והומניסטיקה עוברים הכשרה ייחודית להנחיית פעילויות בינתחומיות שפותחה על ידי חברי מרכז דיאלוגוס. שנית, המורים שקיבלו את ההכשרה מדריכים תלמידים במטלות מאתגרות בקבוצות קטנות ובצורה דיאלוגית. שלישית, התלמידים שלמדו עם אותם מורים בתחומי דעת שונים נפגשים על מנת לדון בסוגיה השנויה במחלוקת בחברה הישראלית (למשל, האם יש להוסיף פרטי ה-DNA של אזרחים למאגר הביומטרי). דיון בסוגיות אלו דורש ידע בכל התחומים והתלמידים מנצלים את מה שלמדו בתחומים שונים כדי לגבש עמדה באווירה חברתית עשירה, המזמינה השמעת דעות מנומקות שונות וחתירה לתמימות דעים.

גיל יעד:

book-5178205_1920.jpg

שינוי בית ספרי ברוח ההוראה הדיאלוגית

בניית שותפות עם הנהלת בתי ספר וצוותי המורים לשם יישום ייחודי, המותאם למוסד, של עקרונות ההוראה הדיאלוגית והפיכת הדיאלוגיות לערך ליבה בית ספרי. לצד שינויים בתהליכי הוראה/למידה, בתי ספר המעורבים בתכנית פועלים כדי לשנות את שיח ההערכה, תהליכי הליווי המקצועי של מורות, בניית מסגרות פנימיות לפיתוח מקצועי מבוסס עדויות וייצוגים מהכיתות, המשגה מחדש של תהליכי חינוך הכיתה והייעוץ ברוח הדיאלוג, עירוב תלמידים בוגרים בהנחייה ובהוראת תלמידים צעירים ועוד.

גיל יעד:

people-2557396_1920.jpg

ועידות אקלים

חוקרי.ות מרכז דיאלוגוס מלווים.ות ומעורבים.ות במחקר עיצוב מתמשך בועידות האקלים האזוריות 2020-21. ועידות האקלים הן יוזמה בין מגזרית בהובלת ארגוני קואליציית האקלים בישראל, פעילים.ות חברתיים.ות, ארגוני חברה אזרחית, מועצות אזוריות ועיריות, תנועות נוער ועוד. חוקרי.ות דיאלוגוס עסקו בהכשרה של נציגי.ות חברה אזרחית, מארגני.ות הוועידות וכן נכחו בפגישות של צוותי ההיגוי, במהלך ואחרי הועידות כדי להטמיע רעיונות בתחום החינוך הדיאלוגי במרחב אזרחי זה. זאת מתוך ההבנה כי המרחב האזרחי הוא גם מרחב חינוכי ומתקיימים בו תהליכי למידה בהם אזרחים לומדים ופועלים יחד בדיאלוג. 
צוות המחקר ניסח את הקשר בין המשבר האזרחי למשבר האקלים והציע דרכים חדישות לשיתוף ציבור, למידה ושיפור תהליכי הדליברציה. החקרים.ות זיהו כי משבר האקלים הוא משבר אנושי ואזרחי וככזה ההיערכות וההתמודדות עם משבר האקלים מצריכה יכולות חדשות וגבוהות של תקשורת, אמון, תכנון, למידה ושיתוף פעולה בין שחקנים רבים: נציגי.ות התעשייה, מומחי קיימות באקדמיה, נציגי.ות רשויות מקומיות וארציות, נציגי חברה אזרחית ומגזר שלישי וכמובן הציבור הרחב, הבוגר והצעיר. לעיתים קרובות האזרחים מתבקשים לשנות הרגלי חיים על מנת שיהיו "סביבתיים" יותר: מחזור, שימוש בתחבורה ציבורית, חיסכון בחשמל, הפחתה בצריכת בשר ועוד. לשם כך, החוקרים.ות השקיעו מאמצים ביצירת תשתיות של דיון מעמיק בין אזרחים תוך למידה מתמדת ושיפור מהלכי הדיון. מחקר מלווה זה הוליד שיתופי פעולה נוספים עם רשויות ויחידות סביבה, והוסיף לבסס את מקומו הייחודי של המרכז גם במרחבי הלמידה של החברה האזרחית. (קישור לועידות אקלים)

climate-change-2085527_1280.jpg
חזור.png

חוקרי.ות מרכז דיאלוגוס עורכים.ות מחקר מקיף הבוחן את תהליכי הלמידה שהיו כרוכים בתהליכי שיתוף ציבור מאז החלטת הממשלה על שיח בין מגזרי בשנת 2008 (החלטה מס' 3190). המחקר נעשה בשיתוף פעולה עם עובדי.ות ארגון "שיתופים". ארגון שיתופים הוא ארגון הפועל למען חיזוק הקשר הבין מגזרי, הובלת תהליכי קולקטיב אימפקט ושיתוף ציבור בישראל. הארגון היה אמון על תהליכי שיתוף הציבור הממשלתיים בישראל בין השנים 2008 ל2020. חוקרי.ות מרכז דיאלוגוס יחד עם צוות שיתופים עורכים מחקר הבוחן את תהליכי שיתוף ציבור בישראל בשנים 2008-2020, על מהלכי הדיאלוג והלמידה שהם כללו כמו גם על היבטים קונספטואליים ומתודולוגיים של עבודה עם ולמען האזרחים. מחקר זה משקף את ההתרחבות של מרכז דיאלוגוס מעיסוק בתהליכי למידה בבתי ספר אל עבר החברה האזרחית.

שיתופים

מרכז דיאלוגוס - לקראת אסיפת אזרחים בישראל

בעקבות משברים דמוקרטיים המאפיינים את המרחק בין האזרח לבין נציגיו וברקע למשברים גלובליים כמו משבר האקלים, החלו לאורך שנת 2021 להתארגן לקראת אסיפות אזרחיים בישראל. במרכז מודל אסיפות האזרחים ניצבת התפיסה לפיה כדי שהמדינה הדמוקרטית תשרת כהלכה את טובת האזרחים יש להטמיע בלב ליבה של השיטה תהליכי השתתפות, דיאלוגים ודיון ציבורי, אשר יאפשרו שילוב של "שכל אזרחי" במערך קבלת ההחלטות והחקיקה של המדינה (התיאור מתוך האתר של מרכז השל). מרכז דיאלוגוס הצטרף לצוות ההיגוי ולקבוצת מתדנדבים.ות אשר פועלים.ות לכונן את האסיפה האזרחית הראשונה בישראל. מהלך הרווי בתהליכי עיצוב הלוקח בחשבון את תפקידו ותפקודו של האזרח בתוך אותן אסיפות. חוקרי.ות דיאלוגוס פעילים.ות במהלך זה במטרה לקדם פה עקרונות של דיאלוג, תהליכי למידה והשתפרות לקראת יצירת דמוקרטיה מתחדשת.

נשמח שתפתחו איתנו את הדבר הבא...   Dialogos@mail.huji.ac.il 
bottom of page